torstai 28. elokuuta 2014

Ruissämpylät

Lupasin pari päivää sitten tarjota ystävilleni iltaruuan ja kaapit olivat lähes tyhjät ja aikaa vieraiden saapumiseen oli pari tuntia. Taioin heille sitten "valmisruuista" aterian ja kylkeen pyöräytin rukiiset sämpylät!

Pääruokana oli inkiväärillä maustettu wok. Kuullotin pannulla 2 silputtua punasipulia ja 1 silputun valkosipulinkynnen. Lisäsin joukkoon 400g possunsuikaleita ja annoin niiden saada väriä. Tämän jälkeen heitin pannulle valmiin wok-vihannes pakastepussin, pakaste-pinaattia ja jätin muhimaan, kunnes pakasteet sulivat. Esikeitin 1½ dl rusettipastaa ja liotin n. ½ dl kuivattuja sieniä, jotka molemmat lisäsin wokkiin. Maustoin komeuden 2rkl siirappia, 2rkl soijakastiketta, 2 tl inkivääritahnaa ja 2 tl punaista currytahnaa. Lopuksi paahdoin hieman pinjansiemeniä, jotka ripottelin wokin päälle juuri ennen tarjoilua. Valmista!


Ruissämpylät 12kpl
2,5 dl vettä
3 tl kuivahiivaa
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
1 dl ruishiutaleita
2 dl karkeita ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä


Sekoita kuivahiiva hieman kädenlämpöistä lämpimämpään veteen. Lisää siirappi, suola, öljy, ruishiutaleet ja ruisjauhot. Alusta vehnäjauhot vähitellen taikinaan. Taikina saa jäädä pehmeäksi ja hieman käsiin tarttuvaksi.

Kohota taikina lämpimässä paikassa lähes kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta jauhoja apuna käyttäen noin 12 sämpylää. Asettele sämpylät pellille ja kohota hyvin leivinliinan alla. Paista 225 asteessa, uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti