torstai 9. lokakuuta 2014

Ruispalat

Erittäin pienellä vaivalla saa kaupan ruispalojen veroisia ruispaloja! Muodonkin saat itse päättää, omasta mielestäni soikeat palat ovat helpompia leipoa, mutta myös esimerkiksi sydämenmuotoisten palojen teko piparkakkumuotilla onnistuu. Parhaimmillaan ruispalat ovat uunituoreina, jolloin niiden kuori on rapea ja sisusta pehmeä, ja voi sulaa päälle...


Juuri:
5dl vettä
4dl karkeita ruisjauhoja
30g tuorehiivaa

Taikina:
2tl suolaa
1rkl siirappia
3dl ruisjauhoja
2dl spelttijauhoja

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita joukkoon ruisjauhot. Anna juuren tekeytyä huoneenlämmössä vähintään tunti.

Sekoita taikinaan suola ja siirappi ja alusta joukkoon ruisjauhot ja spelttijauhot.

Leivo taikina pyöreiksi paloiksi, litistä ja pistele ne haarukalla jauhotetulla pöydällä. Kohota leipäset uunipellillä liinan  alla noin puoli tuntia. Voitele leipästen pinnat vedellä ennen paistoa. Itse ripottelin pinnalle vielä ruishiutaleita sekä pellavansiemeniä. Paista 240 asteessa noin puoli tuntia.

Valmiista paloista leikataan veitsellä reunat ja repäistään auki. Tällä tavalla saadaan leipiin "ruispalamainen" revitty pinta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti