maanantai 20. heinäkuuta 2015

Täysjyvä-pataleipä

Maailman vaivattomin ja vaivaamattomin keino valmistaa leipää on padassa! Saat leivästä taivaallisen rapeakuorista sekä aromikasta - kiitos pitkän nostatusajan. Jos pataa ei ole, myös uuninkestävä kattila ajaa saman asian. Tai kannellinen uunivuoka.

Suurin osa internetin pataleipäresepteistä on tehty täysin vehnäjauhoihin. Leivästä tulee tällöin tottakai hyvää, mutta "pullaa". Itse syön mielummin terveelistä ja rouheista täysjyväleipää, joka hivelee makuhermojen lisäksi myös ruuansulatuselimistöäsi.




Täysjyvä-pataleipä:
5 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisrouhetta
½ dl pellavansiemeniä
3/4 tl kuivahiivaa (tai 12g tuorehiivaa)
vajaa 2 tl suolaa
4-4,5 dl vettä

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Taikinan kuuluisi olla pehmeää ja jopa hieman valuvaa, joten jos oma taikinasi ei ole, lisää siihen hieman vettä jotta saat aikaan haluamasi koostumuksen. Peitä kulho kelmulla ja leivinliinalla ja jätä huoneenlämpöön yön yli (12-18 h).

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja nosta pata sinne uunin lämpenemisen ajaksi kuumentumaan. 
Kumoa taikina erittäin runsaasti jauhotetulle työtasolle ja muotoile siitä pyöreähkö. Kun uuni on valmis, nosta pata pöydälle ja nosta leipä pataan. Älä pelästy vaikka leipä ei olisi kaunis tai kohonnut - uunissa tapahtuu ihmeitä!

Nosta padan päälle kansi ja laita uuniin. Paista kannen kanssa 30min jonka jälkeen ota kansi pois ja jatka paistamista 10-15 minuuttia. 

Nosta valmis leipä ritilälle (siitä kuuluu kumahdus kun napautat leipää pohjaan). Älä peitä leivinliinalla jos haluat säilyttää leivän rapeuden.
Anna jäähtyä ennen leikkaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti