maanantai 1. elokuuta 2016

Voisilmäpitko

Voisilmäpitko
4 kappaletta, laktoositon

Monen mielestä kahvipöydän paras leivonnainen, vaikka muitakin herkkuja oli tarjolla!


Taikina:
200 g laktoositontavoita
5 dl laktoositontamaitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
2 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
n. 17 dl vehnäjauhoja

Täyte:
150 g pehmeää voita
2 rkl perunajauhoja
2 dl sokeria
1 ½ rkl vaniljasokeria

Pinnalle:
1 muna
raesokeria

Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.

Sekoita maitoon sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä vaivaten. Lisää loppuvaiheessa voisula. Säästä vähintään yksi desilitra jauhoista, voit lisätä sen tarvittaessa alustamisen aikana. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä.

Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Mikroaaltouuni on hyvä ja vedoton kohotuspaikka. Esilämmitä mikro kuumentamalla siellä mukillinen vettä. Nosta taikinakulho vesimukin tilalle ja pidä mikro pois päältä.
Valmista taikinan kohotessa täyte. Sulata voi pehmeäksi. Yhdistä perunajauhot ja sokerit. Sekoita voin joukkoon. Laita täyte jääkaappiin jähmettymään.

Jaa taikina neljään osaan. Käsittele yksi osa kerrallaan. Leivo taikinapalasta kolme noin 45 cm pitkää tankoa. Liitä tankojen päät yhteen ja letitä pitkoksi. Nosta pitko pellille leivinpaperin päälle.
Anna kohota liinalla peitettynä noin 20 minuuttia. Voitele munalla.

Tee pitkoon sormella koloja pohjaan asti. Paina kolojen pohjalle teelusikallisen kokoiset täytenokareet. Ripottele pinnalle raesokeria.


Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Resepti alunperin Kinuskikissalta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti